2008. október 7., kedd

Hogyan választ az Úr anyát a fogyatékos gyermekeknek ?


A legtöbb nő véletlenül lesz anya. Néhányuk szándékosan, egy páran a társadalmi nyomás hatására, és egy töredékük szokásból.1988-ban csaknem 100 000 asszonynak született fogyatékos gyermeke. Gondoltak már arra, hogy vajon az Úr hogyan választ anyát a fogyatékos gyermekeknek ?

…Látom magam előtt az Urat, ahogy a magasból letekintve nagy gonddal és körültekintéssel válogatja ki eszméinek megtestesítőit, és utasítja az angyalokat, hogy jegyezzenek be mindent egy nagy könyvbe.

- Arnold, Elizabeth : fiú, védőszentje : Mátyás

- Frederick, Marjorie : leány, védőszentje : Cecília

- Martin, Caroline : ikrek, védőszentjük… adjuk nekik Gellértet. Ő már hozzászokott a különlegességhez.

Végül az Úr átnyújt egy nevet az angyalnak, és elmosolyodik :

- Ennek az asszonynak adjunk egy fogyatékos gyermeket.

Az angyal kíváncsiskodik :

- Miért éppen neki Uram ? Hisz olyan boldog !

- Éppen azért – mosolyog az Úr. Hogy adhatnék fogyatékos gyermeket olyan asszonynak, aki nem ismeri a nevetést ? Kegyetlenség volna.

- De lesz-e hozzá elég türelme ? – kérdezi az angyal.

- Nem akarom, hogy túl sok türelme legyen, mert akkor belefullad az önsajnálatba és az elkeseredésbe. Ha túlesik az első megrázkódtatáson és legyőzi a sértettség érzését, jól fog boldogulni a helyzettel. …Figyeltem ma ezt az asszonyt. Megvan benne az az öntudat és függetlenség, amely oly ritka és oly szükséges erény egy anyában. Látod, olyan gyermeket adok neki, aki a saját világában fog élni. Az anyának ezzel kell majd együttélnie, és ez nem könnyű dolog.

- De Uram, talán nem is hisz Benned !

Az Úr elmosolyodik.

- Az nem baj. Azon segíthetünk. Ez az asszony tökéletesen megfelel. Megvan benne a megfelelő egészséges önzés.

Az angyal levegőért kapkod.

- Önzé-és ? Hát az önzés – erény ?

Az Úr bólogat.

- Ha nem tud néha elszabadulni a gyerekétől, nem fogja bírni a dolgot. Igen, ő az az asszony, aki nem tökéletes. Most még nem tudja, de irigyelni fogják őt. Soha nem fog bedőlni az üres szavaknak. Soha nem fog megtenni konvencionális lépéseket… Amikor a gyermeke először mondja neki, hogy „mama!”, csodát fog átélni, és annak tudatában is lesz. Ha elmeséli vak gyermekének, milyen egy fa vagy a naplemente, olyannak fogja látni a teremtményeimet, amilyennek kevesen látják. Úgy látja majd a dolgokat, olyan tisztán, ahogyan én látom. A tudatlanságot, a gonoszságot, az előítéleteket. És megengedem neki, hogy fölébük emelkedjen. Soha nem lesz majd egyedül. Minden napján, élete minden percében mellette leszek, mert az én munkámat fogja végezni, és ez olyan biztos, mint hogy mellette állok.

- És ki legyen a védőszentje ? – kérdezi az angyal, és tolla megáll a levegőben.

Az Úr elmosolyodik :

- Elég, ha adunk neki egy tükröt.


Nincsenek megjegyzések: