2010. január 28., csütörtök

A boldogság keresése



"Csaknem azt kívánom, hogy bár sose írt volna Thomas Jefferson a "boldogság kereséséről". Igaza volt abban, hogy rendelkeznünk kell a boldogságkeresés "jogával". Csakhogy ma az a baj, hogy sokan keresik a boldogságot, de nem tudják, mit keresnek, vagy hogy hol található a boldogság.

A boldogság melléktermék, nem pedig cél önmagában. A boldogságkeresés olyan, mintha valaki keresne egy felhőtlen napot, megragadná azt, beletenné egy üvegbe, aztán elővenné egy esős napon, hogy megint élvezhesse.

Az igazi boldogság nem felszínes és nem átfutó, mint egy nap a vidámparkban. Az igazi boldogság akkor kezdődik, amikor valaki helyes viszonyba kerül Istennel.

Valójában az igazi boldogság egyetlen forrása Isten, mert Ő felajánlja azokat a lelki értékeket, amelyekről mi tévesen azt hisszük, hogy a földön találhatók: megelégedettség, biztonság, béke és remény a jövőre nézve. Ezek közül egyiket sem találhatjuk meg a munkahelyen, az emberi kapcsolatokban, pénzben, hatalomban vagy rangban. Ezeket egyedül Isten adhatja.

Ezért mondja Jézus a Hegyi Beszédben:

"Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.""

(Billy Graham)

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Boldogság? szerintem csak egy-egy pillanat - ami vagy megadatik, vagy nem. Ha megérjük, észrevesszük, és szívesen emlékezünk rá. Nagyon ritka, mint a fehér holló, én örülök, hogy nekem megadatott néhány ilyen pillanat.

Névtelen írta...

Kedves Semilin!


Az írás felkeltette az érdeklődésemet és megkerestem Thomas Jefferson boldogság keresésről szóló gondolatát:

"Magától értetődőnek tartjuk ezen igazságokat: hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, teremtőjük bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, melyek között ott van az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való jog. E jogok biztosítására kormányokat állítottak fel az emberek, és ezen kormányok a hatalmukat a kormányozottak egyetértéséből nyerik."

Megkerestem a Bibliában a Boldogmondások igehelyeit is, amelyek az evangéliumi tanítások lényegét foglalják össze, ami Isten és emberek közötti új szövetség magja.

A boldogmondások igehelyei (Mt 5, 3-12) (Lk 6, 20-23)